Ότι χρειάζεται για να είναι μια γάτα ευτυχισμένη!

φροντιδα γατας

Ότι χρειάζεται για να είναι μια γάτα ευτυχισμένη!


 Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες πασχίζουν να είναι ευτυχισμένες όσο περισσότερο μπορούν. Αν επιθυμείτε να έχετε τα ζωάκια σας διαρκώς ευτυχισμένα καλό θα είναι να διαβάσετε τα παρακάτω:

Χαϊδέψτε τη γάτα σας : Κάποιες γάτες έχουν διαφορετικές προτιμήσεις από τις υπόλοιπες. Σε κάποιες λοιπόν αρέσει να τις χαιδεύετε αλλά προσέξτε – κάποιες άλλες προτιμούν να μένουν μόνες τους, μέχρι τελικά να νιώσουν την ανάγκη της ανθρώπινης παρουσίας δίπλα τους. 

Προστασία : Για την ασφάλειά της, είναι προτιμότερο η γάτα σας να παραμένει μέσα στο σπίτι (αν τυχόν π.χ. υποφέρει από προβλήματα υγείας). Όλες οι γάτες, είτε παραμένουν μέσα στο σπίτι είτε όχι, πρέπει να έχουν κοντά τους αρκετά παιχνίδια και να απολαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή σας. Επίσης (αν είναι εφικτό) ωφελούνται από την παρουσία άλλων κατοικιδίων (ιδανική είναι η συμβίωση με μια γάτα ακόμα, αν και ένα νεαρό γατάκι ενδεχομένως να αναστατώσει μια γάτα μεγαλύτερης ηλικίας). Έτσι, η γάτα σας παραμένει απασχολημένη όσο δεν βρίσκεστε στο σπίτι. Έχει σημασία να εμβολιάζετε τη γάτα σας, αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών από τον «έξω κόσμο» όταν αυτή αρχίσει να τον επισκέπτεται. Τα εμβόλια είναι ακίνδυνα και χορηγούνται από τον κτηνίατρό σας, κάθε εξάμηνο περίπου. 

Διατροφή : Διατηρήστε τη δίαιτα της γάτας σας σταθερή. Απότομες αλλαγές ενδεχομένως να αναστατώσουν το ευαίσθητο στομάχι της. Η ξηρά τροφή μπορεί να έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η γάτα σας, βοηθώντας την να διατηρεί τα δόντια της δυνατά και καθαρά. Πρέπει να φροντίζετε όμως πως υπάρχει πάντα διαθέσιμο φρέσκο νερό γι’ αυτήν. Δίνετέ της κάποια λιχουδιά κάθε τόσο, όμως μη το παρακάνετε αφού η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε περιττά κιλά ή περίεργες διατροφικές συνήθειες. Τονίζεται, ακόμη, πως το ανθρώπινο φαγητό δεν ωφελεί και πολύ τις γάτες. 

Ελευθερία : Όσο η γάτα σας κοιμάται, προσπαθήστε να μη την ξυπνάτε, ειδικά αν πρόκειται για νεαρά γατάκια. Όταν αρχίσετε να αφήνετε τη γάτα σας να βγαίνει εκτός του σπιτιού, φροντίστε να είναι εφοδιασμένη με μικροτσιπ ώστε, σε περίπτωση που τη χάσετε, να μπορείτε να την ξαναβρείτε. Αν μόλις έχετε αλλάξει σπίτι και σχεδιάζετε να αφήσετε τη γάτα σας να βγει έξω, καλό είναι να την έχετε κρατήσει μέσα στο σπίτι για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Τα γατάκια δεν πρέπει να βγαίνουν έξω μέχρι να κλείσουν 6 μήνες μετά τη στείρωσή τους. Καλό θα ήταν επίσης να μη επιτρέπετε στη γάτα σας να βγαίνει έξω, σε περίπτωση που ζείτε κοντά σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας με κίνδυνο κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο να την πατήσει. 

Σχέσεις : Μια όμορφη σχέση με τους ιδιοκτήτες της είναι πολύ σημαντική για τη συναισθηματική κατάσταση της γάτας. Αν προσπαθείτε να της επιβληθείτε χρησιμοποιώντας... νεροπίστολο, μπορεί να την εκνευρίσετε. Η καλύτερη μορφή πειθαρχίας για μια γάτα είναι η πρόληψη. Πρέπει να λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο ώστε να αποφεύγονται οι “κακές συνήθειες”. Για να το εξασφαλίσετε αυτό, φροντίστε να της παρέχετε μικρούς ειδικούς στύλους για να ξύνει τα νύχια της και να διατηρείτε την άμμο της καθαρή. Αν μετακομίσετε ή αν η γάτα σας αγχωθεί για άλλους λόγους, καλό είναι να της παρέχετε το δικό της χώρο - ένα ήσυχο δωμάτιο που δεν πολυχρησιμοποιείται, με άμμο για τις φυσικές της ανάγκες. 

Διασκέδαση : Όταν δεν μπορείτε να είστε μαζί με τη γάτα σας, η απαλή μουσική θα τη βοηθήσει να ηρεμήσει. Οποιαδήποτε μορφή συζήτησης όμως, π.χ. στο ραδιόφωνο, θα την κάνει να νιώθει πως κάποιος βρίσκεται στο σπίτι. Οι περισσότερες γάτες τα καταφέρνουν εξαιρετικά μόνες τους, γιαυτό και αποτελούν ιδανικά κατοικίδια για όσους εργάζονται επί πολλές ώρες. Επίσης, καλό είναι να της παρέχετε μικρά παιχνίδια, τα οποία θα τα βρείτε σε σχετικά καταστήματα ή ενδεχομένως και σε σούπερ μάρκετ, τα οποία είναι πολύ φτηνά και θα εξασφαλίσουν στη γάτα σας πολλές ώρες διασκέδασης! 

Ακαθαρσίες : Αλλάζετε την άμμο της γάτας σας συχνά, αφού δεν θα της αρέσει να χρησιμοποιεί βρώμικη άμμο. Οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζωάκια και εκτιμούν την καθαρή περιοχή για τις φυσικές τους ανάγκες, ακριβώς όπως και εμείς. Αγάπη : Φροντίστε να περνάτε όμορφα το χρόνο σας μαζί με τη γάτα σας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να ηρεμείτε τόσο εσείς όσο και αυτή. Διατηρείτε την σε μια ρουτίνα καθώς όλα τα ζωάκια αγαπούν τη ρουτίνα αφού τα βοηθά να νιώθουν ασφαλή και σίγουρα στο περιβάλλον που τους παρέχετε. 

Υγεία : Στειρώστε τη γάτα σας. Θα τη βοηθήσετε να παραμείνει υγιής και χαρούμενη. Για το σκοπό αυτό επισκεφθείτε έναν καλό κτηνίατρο. Αν μπορείτε, προτιμήστε κάποιον για τον οποίο μάθατε από κάποιον φίλο σας, ιδιοκτήτη γάτας. Πραγματοποιείτε τους απαραίτητους εμβολιασμούς όποτε απαιτείται. Ενδεχομένως να χρειάζεται τακτική ή προληπτική θεραπεία για ψύλλους ή άλλα παράσιτα, ειδικά αν η γάτα σας περνά αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού. 

Κυνήγι : Αν η γάτα σας θέλει να κυνηγήσει πουλιά, έντομα, ποντίκα κλπ επιτρέψτε της να το κάνει. Μην την τιμωρείτε γιαυτό, η συμπεριφορά της είναι απόλυτα φυσιολογική!

 

Έχω και 'γώ γάτα © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair