Τα πάντα για τη γλώσσα της γάτας

Τα πάντα για τη γλώσσα της γάτας

Η γλώσσα αποτελείται από αρκετές ομάδες μυών, οι οποίες κινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις. Η γλώσσα μιας γάτας είναι μοναδική γιατί περιέχει τις θηλές (σαν αγκάθια που κοιτούν προς τα πίσω), οι οποίες σχηματίζουν μια αγκαθωτή επιφάνεια και χρησιμοποιείτε σαν μια βούρτσα όταν έρθει η ώρα της περιποίησης.
Εκτός όμως από αυτό, η γλώσσα έχει και άλλους σκοπούς, όπως είναι η περιποίηση και η αφαίρεση υπολειμμάτων τροφών από το στόμα και το πρόσωπο, το ρούφηγμα του νερού, η αίσθηση της γεύσης και της θερμοκρασίας των τροφών αλλά και η κατάποση των φαγητού.
Μια υγιές γλώσσα έχει χρώμα ροζ. Οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα ή στο χρώμα της γλώσσας μπορεί να είναι δείκτης κάποιου προβλήματος και θα πρέπει να αξιολογηθεί από κτηνίατρο.
Παθήσεις της γλώσσας μιας γάτας:
Υπάρχουν ένας αριθμός παθήσεων που επηρεάζουν τη γλώσσα:
  • Γλωσσίτιδα – Φλεγμονή της γλώσσας.
  • Καρκίνος – Οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο της γλώσσας.
  • Ξένο σώμα – Όπως ένα σχοινί μπορεί να τυλιχτεί γύρω από τη γλώσσα ή θραύσματα οστών.
  • Έλκη – Προκαλείται από ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις.
Τι μπορούν να γευτούν οι γάτες;
Η μυρωδιά της γάτας είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη από τη δική μας, ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο και για τη γεύση. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που έχουμε 9000 γευστικούς κάλυκες, οι γάτες έχουν μόνο 473.
Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οι γάτες μπορούν να γευτούν τα γλυκά ή όχι. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορούν, αλλά είναι πολύ υποανάπτυκτη γεύση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.
Επίσης, η γλώσσα της γάτας είναι ευαίσθητη στη θερμοκρασία (θερμοκρασία 30C). Πολλοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις γάτες δεν αρέσει να τρώνε τρόφιμα κατευθείαν από το ψυγείο για αυτόν το λόγο.
Η γλώσσα της γάτας μου βγαίνει προς τα έξω:
Αυτό συμβαίνει αρκετά, συνήθως μετά την περιποίηση ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε τη γλώσσα της γάτας προς τα έξω ενώ ακολουθείται από άλλα συμπτώματα δυσφορίας, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το κτηνίατρο.

 

Έχω και 'γώ γάτα © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair