Η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί την άμμο της;

αμμος γατας

Η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί την άμμο της;


Όταν μια γάτα σταματήσει να χρησιμοποιεί το δοχείο με την άμμο της, υπάρχει πάντα λόγος και πιθανότατα σημαντικός. Μην το αγνοήσετε! 

Η πρώτη σας αντίδραση σε αυτό μπορεί να είναι να της βάλετε τις φωνές, αλλά το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να τρομάξει και να νευριάσει. Οι γατούλες δεν είναι εκδικητικές, οπότε αν κάνει την ανα΄γκη της στο καναπέ ή το χαλί σας, δεν το κάνει για να σας τιμωρήσει. Για αυτό αναζητήστε το λόγο που προκάλεσε την αλλαγή αυτή. 

Στις γάτες αρέσει η καθαριότητα. Αν δείτε να μην πηγαίνει στο δοχείο της, καταρχήν αναρωτηθείτε, μήπως δεν είναι αρκετά καθαρό ώστε να πάει με άνεση για την ανάγκη της; Ούτε και ένας άνθρωπος θα ήθελε να χρησιμοποιήσει βρώμικη τουλέτα, γιατί να θέλει η γατούλα; Δοκιμάστε να καθαρίσετε το χώρο της αυτό κάθε δύο μέρες. 

Αλλαγές στη ρουτίνα της γάτας μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές και σε αυτό τον τομέα. Αν, για παράδειγμα, έχετε φέρει νέα γάτα στο σπίτι δεν αποκλείεται να μη θέλει να μοιράζεται την άμμο μαζί της. Ή ίσως αντικαταστήσατε την άμμο που αγοράζετε συνήθως με μια κάποια άλλη και στη γάτα σας δεν αρέσει. Οι γάτες δίνουν σημασία στην οσμή και την αίσθηση της άμμου τους και αν δεν τους αρέσει θα την αποφύγουν. Διαταραχή μπορεί να προκληθεί και από αλλαγή σπιτιού, ακόμα κι αν είναι για σύντομο διάστημα. 

Η επιλογή του χαλιού, αντί της άμμου όμως, μπορεί να είναι και ένδειξη νόσου. Οι γατούλες που υποφέρουν από λοιμόξεις του ουροποιητικού συστήματος, πιθανόν να έχουν συνδέσει την άμμο τους με επώδυνες προσπάθειες ούρησης και να το αποφεύγουν. Επιπλέον, μια γάτα που πίνει νερό πολύ και συχνά, λόγω προβλήματος στα νεφρά, στο ήπαρ ή στο θυροειδή, πρέπει να ουρεί συχνά, αλλά πολλές φορές δεν μπορεί να το ελέγξει και δεν προλαβαίνει να πάει στην άμμο της. Ομοίως και γατούλες με δυσκοιλιότητα ή διάρροια δεν έχουν σαν προτεραιότητα να επισκεφθούν την άμμο τους. 

Μια λεπτομερής εξέταση στον κτηνίατρό σας θα σας αποκαλύψει αν τελικά η γατούλα σας υποφέρει από κάποια ασθένεια. Θα της χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή και σιγα σιγα θα επιστρέψει στην άμμο της. Αν τελικά η αιτία δεν αφορά κάποια ασθένεια, θα πάρει περισσότερο χρόνο. Αλλάζετε της την άμμο συχνά και βάλτε την σε μέρος σχετικά απομονωμένο, χωρίς να έχει δηλαδή πολύ κίνηση από τους ενοίκους του σπιτιού. Μπορεί και να ντρέπεται!

 

Έχω και 'γώ γάτα © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair