Είναι το παιχνίδι με τις κλωστές επικίνδυνο;

παιχνιδια για γατες

Είναι το παιχνίδι με τις κλωστές επικίνδυνο;


Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει μια γάτα, αδέσποτη ή μη, στην καθημερινότητά της είναι λίγο πολύ γνωστοί στους περισσότερους εξ ημών. Τα αυτοκίνητα των πόλεων είναι ένας εκ των σοβαρότερων ενώ είναι ευρέως γνωστό πως κάποια φυτά ή και τροφές που συναντάμε στα περισσότερα σπίτια μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση σε μια γάτα

Υπάρχουν φυσικά και απειλές οι οποίες, λόγω της σπανιότητας των συμβάντων με τα οποία σχετίζονται, δεν περνούν καν από το μυαλό μας. Στο περιβάλλον μιας γάτας υπάρχουν πολλά "αθώα" αντικείμενα τα οποία, υπό ατυχείς περιστάσεις, μπορούν να έχουν καταστροφική επίδραση στον οργανισμό μιας γάτας. Για παράδειγμα, το γρασίδι είναι σχετικά αβλαβές για μια γάτα αλλά αν αυτή βήξει την ώρα που προσπαθεί να καταπιεί το γρασίδι, υπάρχει ο κίνδυνος για μια λεπίδα χόρτου να καρφωθεί στον λάρυγγά της. Το πρήξιμο που θα εμφανιστεί δεν επιτρέπει στη γάτα να φάει ή να πιει οτιδήποτε και, αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, μπορεί να αποβεί μοιραίο. 

Η προαναφερθείσα περίπτωση ανήκει σ' αυτές που θεραπεύονται εύκολα. Δυστυχώς, δεν είναι όλες έτσι. Ειδικά μια μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα οδυνηρή για το ζωάκι μας - αυτή της κλωστής ραψίματος.

Πολλοί ενδεχομένως να παραξενεύεστε. Όντως, η εικόνα μας γάτας να παίζει ανέμελα με κλωστές ραψίματος, οδοντικό νήμα ή πολύχρωμες κορδέλες είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένη. Όσο αθώα και αν φαίνονται τα αντικείμενα αυτά, μπορούν να αποδειχθούν ακόμα και θανατηφόρα σε περίπτωση κατάποσής τους, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν μια κατάσταση η οποία αποκαλείται "γαστρεντερική απόφραξη". 

Τα προαναφερθέντα αντικείμενα έχουν κάποια κοινά στοιχεία. Είναι μακριά σε μήκος, λεπτά και μοιάζουν - ή είναι! - κλωστές. Με μια λέξη, είναι γραμμικά. Γιατί είναι, λοιπόν, επικίνδυνα; 

Στην πραγματικότητα, οι γάτες συχνά καταπίνουν τα αντικείμενα αυτά δίχως πρόβλημα. Εφόσον το αντικείμενο μετακινηθεί ελεύθερα δια μέσου του εντερικού σωλήνα, απομακρύνεται μέσω των κοπράνων.

Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν ένα τέτοιο γραμμικό αντικείμενο "σκαλώσει" σε κάποιο σημείο του πεπτικού συστήματος. Το πιο συνηθισμένο σημείο είναι η γλώσσα. Στην περίπτωση αυτή, το αντικείμενο σκαλώνει κάτω από τη γλώσσα και στη συνέχεια καταπίνεται τμηματικά. Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, έχουμε ένα γραμμικό αντικείμενο να κατεβαίνει στη γαστρεντερική οδό, όσο η άκρη του παραμένει "σκαλωμένη" κάτω από τη γλώσσα της γάτας

Τα έντερα μετακινούν την τροφή ή οτιδήποτε άλλο έχει καταποθεί από το έμπροσθεν μέρος του συστήματος στο όπισθεν μέσω μιας διαδικασίας που αποκαλούμε "κινητικότητα". Η κινητικότητα αφορά τη συντεταγμένη κίνηση των λείων μυών των εντέρων. Αν ένα αντικείμενο μετακινείται ελεύθερα, κινείται από εμπρός προς τα πίσω. Αν, όμως, ένα γραμμικό αντικείμενο είναι σκαλωμένο κάπου, δε μπορεί να μετακινηθεί όταν το "αναλαμβάνουν" τα έντερα. Αντί αυτού, μετακινούνται τα ίδια τα έντερα με δυσάρεστα, προφανώς, αποτελέσματα.

Να θυμάστε πως δεν είναι φυσιολογικό για ένα υγιές ζωάκι να περάσει μια ολόκληρη μέρα του δίχως να φάει κάτι. Η απώλεια όρεξης δε σημαίνει απλά πως "η γάτα μου δνε πεινάει". Σημαίνει πως κάτι έχει πάει στραβά. Αν η γάτα σας σταματήσει να τρώει ή παρουσιάζει άλλα συμπτώματα όπως εμετό ή λήθαργο, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο την ίδια ημέρα. 

Και, τέλος, μην υποτιμάτε τον κίνδυνο που ελοχεύει στο πιο αθώο παιχνίδι, όσο απίθανος και μακρινός και αν σας φαίνεται..

 

Έχω και 'γώ γάτα © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair