Εμβολια γατας
Πως λειτουργούν τα εμβόλια:
Ένα εμβόλιο είναι μια αναστολή των μικροοργανισμών (βακτήρια και ιοί), η οποία προκαλεί τη γάτα να παράγει αντισώματα κατά του μικροοργανισμού. Σε περίπτωση που η γάτα έρθει στη συνέχεια σε επαφή με το μικροοργανισμό, τα αντισώματα είναι εκεί, έτοιμα για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Αυτή είναι μια ανοσολογική απόκριση. Τα βακτήρια ή οι ιοί που περιέχονται στο εμβόλιο είτε έχουν σκοτωθεί ή αλλοιωθεί κατά κάποιο τρόπο, έτσι ώστε το εμβόλιο να διεγείρει την ανοσολογική αντίδραση χωρίς να προκαλέσει ασθένειες. Τα εμβόλια κατά συνέπεια χαρακτηρίζεται ως «θανατωμένα», «ζωντανά τροποποιημένα», ή ως «υπο-ομάδα». Τα «θανατωμένα» εμβόλια είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ασθένεια.Τα «ζωντανά τροποποιημένα» εμβόλια σπανίως μπορούν να επανέλθουν στην ισχυρή τους μορφή και να προκαλέσουν νόσο. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα «θανατωμένα» εμβόλια δεν προκαλούν μια τόσο ισχυρή ανοσολογική αντίδραση, τα «ζωντανά τροποποιημένα» εμβόλια χρησιμοποιούνται πιο συστηματικά. Τα «θανατωμένα» ή τα «υπο-ομάδα» εμβόλια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κυοφορούντα ζώα (εάν χρειάζεται να εμβολιαστούν), σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, ή σε ζώα όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν λειτουργεί σωστά (ανοσοκαταστολή), για παράδειγμα, σε γάτες που έχουν μολυνθεί με τον ιό της λευχαιμίας της γάτας(FeLV) ή τον ιό της ανοσοανεπάρκειας της γάτας (FIV).
Για ποιές ασθένειες μπορώ να εμβολιάσω τη γάτα μου;
1. Εμβόλιο κατά της Λοιμώδους Ρινοτραχειίτιδας της γάτας, νόσημα που χαρακτηρίζεται από φτέρνισμα, στοματικά έλκη, ρινικό έκκριμα, επεφυκίτιδα, πυρετό και ανορεξία. Στην περίπτωση της χρόνιας μορφής, τα αναπνευστικά προβλήματα είναι μη αναστρέψιμα. Η θεραπεία είναι αμφίβολης έκβασης, ενώ η πρόληψη θεωρείται σημαντική, ιδιαίτερα σε χώρους όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός ζώων.
2. Εμβόλιο ενάντια στον Καλυκοϊό, ο οποίος εμπλέκεται στο σύμπλεγμα των νοσημάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος της γάτας. Εμβόλιο κατά της Πανλευκοπενίας (γαστρεντερίτιδα της γάτας), ασθένειας σοβαρής και πολύ συχνά θανατηφόρας για τα μικρά γατάκια. Χαρακτηρίζεται από γαστρεντερικού τύπου συμπτωματολογία οξείας μορφής (εμετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα, έντονη αφυδάτωση).
3. Εμβόλιο ενάντια στην Ιογενή Λευχαιμία της γάτας. Τα συμπτώματα της νόσου αυτής είναι αρχικά αόριστα, ασαφή (μείωση ή απώλεια της όρεξης, κατάπτωση, απώλεια βάρους). Στη συνέχεια είναι δυνατό να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως αναιμία, ίκτερος, στοματίτιδα, δύσπνοια, εμετός, διάρροια, κ.α. Η μετάδοση του ιού της Λευχαιμίας γίνεται μέσω των ρινικών εκκριμάτων και του σάλιου του άρρωστου ζώου. Οι γάτες που έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους ή που έρχονται σε επαφή με άλλες γάτες που ζουν ελεύθερες, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, συνεπώς ο εμβολιασμός τους κρίνεται απαραίτητος. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί μόνο αφού γίνει το ειδικό τεστ για να επιβεβαιωθεί πως το ζώο δε νοσεί.
4. Εμβόλιο ενάντια στην Χλαμυδίαση της γάτας, η οποία προκαλεί επεφυκίτιδα και ρινίτιδα. Τελευταία έχει περιγραφεί στον άνθρωπο μια μορφή επεφυκίτιδας που προκαλείται από την επαφή με το οφθαλμικό έκκριμα της μολυσμένης γάτας, συνεπώς η χλαμυδίαση θεωρείται εν δυνάμει ζωοανθρωπονόσος.
5. Εμβόλιο κατά της Λύσσας. Στη χώρα μας ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι υποχρεωτικός και για τις γάτες.