,

Ομάδες αίματος στις γάτες!

ομαδες αιματος γατας

Ομάδες αίματος στις γάτες!


Στις γάτες διακρίνουμε τρεις ομάδες αίματος:
1. Ομάδα αίματος Α, που είναι και η πιο συνηθισμένη.
2. Ομάδα αίματος Β .
3. Ομάδα αίματος ΑΒ, που είναι εξαιρετικά σπάνια. 

Οι γάτες, σε αντίθεση με τα σκυλιά, εμφανίζουν στο αίμα τους αντισώματα που εξουδετερώνουν την ομάδα αίματος στην οποία ΔΕΝ ανήκουν. 

Οι γάτες που ανήκουν στην ομάδα αίματος Β εμφανίζουν πάρα πολλά αντισώματα εναντίον του αίματος της ομάδας Α και το αδρανοποιούν αμέσως αν τους χορηγηθεί. Τα αντισώματα αυτά είναι υπεύθυνα για τις θανατηφόρες αντιδράσεις ασυμβατότητας όπως η ισοερυθρόλυση των νεογνών και οι αντιδράσεις κατά την διάρκεια μεταγγίσεων αίματος. Αίμα ομάδας Α που μεταγγίζεται σε γάτα που ανήκει στη ομάδα Β έχει διάρκεια ζωής λεπτών ή ωρών. Ακόμη και η μετάγγιση 20 σταγόνων αίματος μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο... 

Οι γάτες που ανήκουν στην ομάδα αίματος Α εμφανίζουν σχετικά λίγα αντισώματα εναντίον του αίματος της ομάδας Β. Αν τους χορηγηθεί αίμα ομάδας Β ελαττώνεται η διάρκεια της ζωής του αλλά δεν προκαλείται ισοερυθρόλυση των νεογνών. 

Επειδή οι γάτες δεν χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούν από μια πρώτη μετάγγιση αίματος για να αναπτύξουν αντισώματα, εμφανίζουν αντιδράσεις ασυμβατότητας ακόμη και στην πρώτη μετάγγιση. Πρέπει να γνωρίζετε την ομάδα αίματος της γάτας σας η οποία θα είναι γραμμένη και στο βιβλιάριο υγείας της και ας μην χρειαστεί ποτέ. Αν όμως χρειαστεί μετάγγιση αίματος να ξέρετε ότι κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο.

 

Έχω και 'γώ γάτα © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair