Χάνει η γάτα σας κιλά; Δείτε σε τι οφείλεται !
Μήπως η γάτα σας έχει αρχίσει να παραμελεί τη διατροφή της; Μήπως εξακολουθει να τρώει όπως και παλιά, αλλά παρολαυτά χάνει βάρος; Αν ναι, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί προκειμένου να μάθετε τους κυριότερους λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλειται η απώλεια κιλών σε μια γάτα.
1. Στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής:
Δε θα θέλατε να τρώτε από βρώμικα πιάτα! Έτσι και η γάτα σας. Αν λοιπόν ξαφνικά σας φανεί ιδιαίτερα σχολαστική με την επιλογή της τροφής της, αναθεωρήστε τους τρόπους σερβιρίσματός της, κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές προκειμένου να διατηρήσετε την “κουζίνα” της γάτας σας φρέσκια και καθαρή. Αν χρησιμοποιείτε ξηρά τροφή, αποθηκεύστε την σε ένα αεροστεγές δοχείο προκειμένου να τη διατηρήσετε φρέσκη. Μπορείτε να καθαρίζετε το μπωλ της γάτας σας μια φορά την εβδομάδα αν της παρέχετε αποκλειστικά ξηρά τροφή, αλλά αν προτιμάτε και πιο ζουμερές τροφές καλό είναι να πλένετε το μπωλ αμέσως μετά από κάθε γεύμα. Φροντίζετε να της παρέχετε φρέσκο νερό συνεχώς. Πλένετε το μπωλάκι με το νερό τουλάχιστο μία φορά την ημέρα, ώστε να διώχνετε τυχόν τρίχες και σκόνη από το νερό. Επίσης, φροντίστε ο χώρος στον οποίο τρέφεται η γάτα σας να απέχει αρκετά από την περιοχή όπου αφήνει τις ακαθαρσίες της. Θα θέλατε να τρώτε στο μπάνιο του σπιτιού σας; Προφανώς όχι, ούτε και η γάτα σας. Σε περίπτωση που οι παραπάνω λύσεις δεν αποτρέψουν την απώλεια βάρους, ενδεχομένως αυτή να οφείλεται σε άγχος. Διαβάστε στη συνέχεια.
2. Άγχος:
Το περιβάλλον της γάτας σας μπορεί επίσης να την κάνει να χάσει βάρος. Φροντίστε λοιπόν την ώρα του φαγητού να υπάρχει ησυχία και η γάτα σας να μπορεί να γευματίσει ανενόχλητη από ανθρώπους ή άλλα κατοικίδια. Κάποιες γάτες, επίσης, παθαίνουν κατάθλιψη ή δίνουν σημάδια άγχους όταν πρόκειται να ταξιδέψουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, ζητήστε από κάποιον έμπιστο φίλο σας να την κρατήσει, εφόσον πρόκειται να λείψετε για κάποιο διάστημα. Το φαινόμενο της ανορεξίας εμφανίζεται και στις γάτες, όπως ακριβώς και στους ανθρώπους. Ορισμένες φορές εμφανίζεται λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, άγχους ή ψυχολογικής διαταραχής. Αν η άρνηση της γάτας σας να τραφεί διαρκεί περισσότερο από μια μέρα, ζητήστε από έναν κτηνίατρο να την εξετάσει ώστε να προλάβετε κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα στην υγεία της.
3. Προβλήματα στο έντερο:
Η γάτα σας ενδέχεται να υποφέρει από διάφορες γαστροεντερικες παθήσεις, οι οποίες συντελούν στην απώλεια βάρους. Tυχόν αλλεργική αντίδραση σε κάποια τροφή ή μια νέα τροφική δυσανεξία ενδέχεται να συντελούν στο απότομο αδυνάτισμα της γάτας - ή ακόμα και κάτι χειρότερο μέσα στα έντερά της : παράσιτα. Αναφερόμαστε στα σκουλήκια, τα οποία ενδέχεται να μεταδοθούν σε μικρά γατάκια από το γάλα της μητέρας τους. Στις ενήλικες γάτες, τα σκουλήκια μεταφέρονται μέσω των τροκτικών. Αν η γάτα σας αρέσκεται στο να κυνηγά και να πιάνει ποντίκια, ελέγξτε τα περιττώματά της για την ύπαρξη τυχόν σκουληκιών. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας παρέχει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμησή τους. Αν πρόκειται για κάποιο άλλο διαφορετικό γαστροεντερικό ζήτημα, το πρόβλημα λύνεται συχνά με μια νέα δίαιτα προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες της γάτας σας.
4. Γηρατειά:
Όσο μεγαλώνει η γάτα σας, τόσο πιο πιθανό είναι να παρουσιάσει αλλαγές στο βάρος της. Κάποιες μεγάλες, σε ηλικία, γάτες παχαίνουν ενώ άλλες αδυνατίζουν. Αιτίες για το αδυνάτισμα σε μεγάλη ηλικία αποτελούν η μείωση της οξύτητας της όσφρησης ή τυχόν ασθένειες των δοντιών της γάτας. Mια γάτα σε προχωρημένη ηλικία μπορεί, επίσης, να πάσχει από δυσκοιλιότητα ή αλλαγές στο μεταβολισμό της, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αξιοσημείωτη απώλεια βάρους. Μιλήστε στον κτηνίατρό σας για τη δίαιτα της ηλικιωμένης γάτας σας και υποβάλλετέ την σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, προκειμένου να προλάβετε τυχόν προβλήματα. Κάποιες εύκολες προσαρμογές στη διατροφή της όπως π.χ. η προσθήκη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σα να παραμείνει υγιής στα προχωρημένα της χρόνια.
5. Ασθένειες και διαταραχές:
Αν έχετε αποκλείσει όλες τις συνηθισμένες εξηγήσεις για την απώλεια βάρους της γάτας σας, τότε ο κτηνίατρός σας πρέπει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες εξετάσεις ώστε να αποκλείσει ασθένειες των οποίων η απώλεια βάρους αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα - όπως ο καρκίνος. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να προλάβετε κάποια σοβαρή ασθένεια είναι να ζυγίζετε τη γάτα σας συχνά, καταγράφοντας το βάρος της. Αν και οι απότομες αλλαγές στο βάρος είναι ορατές εύκολα, η σταδιακή απώλεια βάρους ενδέχεται να περάσει απαρατήρητη μέχρι την πάροδο των πρώτων σταδίων της ασθένειας. Είναι σημαντικό, επίσης, να διατηρείτε τα δόντια της γάτας σας καθαρά, δίχως πέτρα, καθώς οι οδοντικές ασθένειες της γάτας μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα νεφρά και το συκώτι της. Σε κάθε περίπτωση και ανησυχητικό σύμπτωμα, ο κτηνίατρός σας είναι ο πλέον ειδικός για να σας συμβουλεύσει ώστε η γάτα σας να παραμένει ορεξάτη, στα φυσιολογικά της κιλά και να χαίρει άκρας υγείας!